You are currently viewing Edessä loistava tulevaisuus!

Edessä loistava tulevaisuus!

Kuuma, kuumempi, kuumin puheenaihe ja pähkäilyn aihe monelle nuorelle juuri nyt on mikä minusta tulee isona. Vaikka aihe itsessään sisältää positiivisen latauksen ja odotuksen tunteen omaa tulevaisuutta kohtaan, monia ahdistaa ulkoapäin tuleva paine, että maaliin pitäisi osua kerrasta – mieluiten napakymppiin. Tässä muutamia ajatuksia toivottavasti lievittämään valintoihin liittyvää ahdistusta ja buustaamaan uskoa omaan tulevaisuuteen.

1. Tuleeko minusta substantiivi vai adjektiivi?

Kuinka moni inhoaa ylioppilasjuhlien vakiokysymystä ”Noooh, mikä sinusta sitten tulee isona?”, jonka kaikessa hyväntarkoittamisessaan mummi tai kummi esittää? Aika moni, ja ainakin ne, jotka eivät vielä tiedä. Mitäs jos päättäisitkin vastata – ainakin mielessäsi – että minusta ei tule isona substantiivia vaan kasa adjektiiveja!

Opettaja, insinööri, kirvesmies, kokki…vai yritteliäs, luova, inspiroitunut, muuntautumiskykyinen…?

Mikä minusta tulee isona -ajattelu muuttuukin mitä minusta tulee isona -ajatteluksi, mikä vapauttaa titteli- ja tutkintokahleista. Opiskelitpa mitä tahansa ja kuinka kauan tahansa, se ei mene hukkaan. Eläkevirkoja ei ole – on työtä, joka muuntuu ja uudistuu jatkuvasti. Itse asiassa tulevaisuudessa työ etsii tekijäänsä: moniosaajaa, innostunutta uuden oppimisen ammattilaista. Oletko se sinä?

2. Onko minulla pakko olla unelmia?

Paljon puhutaan siitä, että ihmisellä pitää olla unelmia. Mikäpä siinä, kyllähän sisällä läikähtää, kun ajattelee mahdollista NHL-uraa, Route 66 -moottoripyöräreissua tai eläkepäiviä jossain paratiisisaarella. Mutta onko unelmia pakko olla, jotta pääsee elämässä eteenpäin?

Toiset ovat enemmän unelmaorientoituneita kuin toiset. Joidenkin on lähes mahdotonta saada itseään liikkeelle, saati luovaan lentoon, jos tekeminen ei ole mielekästä eikä sovi omien mieltymysten pirtaan. Toiset taas ajattelevat, että mitä höttöä puhe unelmista onkaan: kääritään vaan hihat ja aletaan töihin!

Toiset tiedostavat ajattelemalla, toiset tekemällä. Molemmilla tavoin voi toimia määrätietoisesti ja edetä kohti omalta tuntuvaa elämää. Millaisen elämän sinä haluat?

3. Kenen odotukset – minun vai jonkun muun?

Odotukset voivat ohjata tai rajoittaa. Näin kerran näytelmän, joka kertoi häävalmisteluista. Näytelmän ydinajatukseksi muodostui, että itse asiassa häät eivät olekaan morsiamen vaan morsiamen äidin. Uskalla pysähtyä miettimään, kenen unelmia oletkaan lähdössä toteuttamaan – kenen elämää elät.

Toisaalta ole myös niin rohkea, että annat vanhempiesi, sukulaistesi, ystäviesi ja opettajiesi kylvää sinuun uusia alkuja. Älä tyrmää kaikkia vinkkejä heti tai periaatteen vuoksi – heillä on hyvä tarkoitus ja ehkäpä omakohtaista elämänkokemusta vinkkien takana. Ajattele, mitä kaikkea voitkaan heiltä oppia?

4. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua?

Ajattelija Richard Bachin mukaan katastrofi on huppupäinen mahdollisuus. Nykymaailmassa mikään ei tule valmiiksi. Miksi siis tänään pitäisi tietää, mitä (kaikkea) minusta tulee?

Uskon, että opiskelu kannattaa aina. Pääasia, että show goes on. Ei ole niinkään väliä, mikä ja missä se show on. Vääriä ovia ei ole – on erilaisia vaihtoehtoja, joiden taakse kätkeytyy erilaisia mahdollisuuksia. Moniko keilaaja saa elämänsä ensimmäisellä keilauksella täyskaadon tai sen perään vielä sarjan niitä?

Olen itse ajatellut asian jopa niin, että onneksi unelmat/suunnitelmat eivät aina toteudu. Nimittäin emme välttämättä edes osaa unelmoida niin hienoista asioista, mitä meille lopulta tapahtuukaan.

Sinusta tulee isona…vaikka mitä! Osan päätät itse, osaan ajaudut sattuman kautta, osaan et voi välttämättä vaikuttaa. Tästä kaikesta kuitenkin muodostuu oma ainutlaatuinen polkusi, ja edessäsi siintää loistava tulevaisuus!

>> Saatat pitää myös kirjoituksesta ”Minusta tulee isona hyvä ihminen”