Aloittaminen

Alku – aina hankalaa? Aloittaminen, ryhtyminen – se on usein työläin vaihe. Liikkeelle pääseminen edellyttää aloittamista vastustavan voiman voittamista. Mutta vauhtiin päästyäsi liikkeen ylläpitämiseen tarvitaan vähemmän voimaa kuin liikkeen aikaansaamiseksi. Kun olet päässyt liikkeelle, pysy siis liikkeessä! Näin lepokitkaa ei tarvitse voittaa uudelleen ja uudelleen ja hukata omaa energiaa.

Aloittaminen taas edellyttää selkiintynyttä motiivia – ”miksi –  sekä päättäväisyyttä ja rohkeuttakin. Opinnäytetyöprojektia hahmotellessa on olennaista selvittää itselleen, miksi työhön on ryhtymässä. Pelkkä puhdas pakko ei välttämättä riitä pitovoiteeksi, kun alkaa lipsua. Motiivia voi hakea myös kiertoteitse: mitä jos en tee lopputyötä ollenkaan, entä jos lykkään lopputyön tekemistä, mitä jos jätän työn kesken.

Keskeistä alkuun pääsemisessä

”Jos minua vaadittaisiin maisterihautomokokemukseni pohjalta nimeämään kaikkein ratkaisevin gradun tekemisen vaihe, tökkäisin empimättä etusormeni graduprosessin alkuun, tutkielman ensiaskeliin, jossa koetat pääsi puhki raapien synnyttää työllesi tolkullista aihetta.” – Prof. Juha T. Hakala

Professori Hakala (Uusi graduopas 2008) korostaa tutkittavan aiheen merkitystä neljältä kantilta tarkasteltuna: Mikä on aiheen

  • tutkittavuus,
  • kiinnostavuus,
  • hyöty ja
  • ajankohtaisuus.

Parhaimmillaan koko opintopolkusi etenee johdonmukaisesti kohti opinnäytetyötäsi opintojen loppuhuipennuksena: perusopinnot muodostavat vankan kivijalan, jonka päälle alat rakentaa erityisosaamista syventävien opintojen muodossa. Opinnäytetyön aihe löytyy luontevasti pääaineesi tiimoilta – ehkäpä ajankohtaisen ja (tieteellistä) mielenkiintoa herättävän tilaustyön muodossa. Liikkeelle lähteminen on helpompaa, koska tavallaan olet jo liikkeellä – alkusysäys on valmis! Tämähän on helppoa!

Alasta ja vallitsevasta ajasta riippuen opinnäytetyön aloittaminen on kuitenkin usein varsin työlästä. Mistä löytää merkityksellinen aihe, kuka on työni ohjaaja, miten työ pilkotaan järkeviksi osakokonaisuuksiksi jne. Tällöin kannattaa pitää tiukasti katse kiekossa ja keskittyä oleelliseen. Asettele askelmerkit (suunnitelma), pilko ongelmat ratkaistavan kokoisiksi palasiksi (tavoitteet) ja ponkaise liikkeelle (toteutus). Ja muista pitää katse riittävän pitkälle horisonttiin kohdistettuna, ettei häämöttävä maali kertaakaan karkaa näköpiiristä.

Vinkei auttaa kaikissa opinnäytetyöprojektisi vaiheissa!